Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu
Óvodánk nevelőtestülete elkötelezett a környezettudatos magatartás megalapozásában.
Két évvel ezelőtt részt vettünk a Kék Bolygó Alapítvány által támogatott Fiúról – Apára programban, melynek célja a környezetvédelmi szemléletváltás volt.

Természetes volt, hogy pályázzunk az Iskolakertekért Alapítvány által kiírt Iskolakert Alapozó Alprogram III. ütemének ÓVODA-KEZDŐ kategóriában kiírt pályázatra. Nyertes pályázatunk során óvodánk 300.000 Ft értékű eszközcsomagot kapott, valamint ökológiai szakember segítette munkánkat helyszíni mentorállással.
A pályázat keretében az óvodakert kialakításával foglalkozó pedagógusok „óvodakerti-alapok ökológiai szemléletű óvodakertek kialakítása” képzésen vettek részt.

Feladatunk, hogy lehetővé tegyük a gyermekek számára a környezet tevékeny megismerését, hogy már óvodás korban találkozzanak a növények, zöldségek, fűszernövények gondozásával, felhasználási formájával. A kertben végzett tevékenységek személyiségfejlesztő hatása a környezeti nevelés területén sokrétűen érvényesül. A gyermekek találkoznak az élő, élettelen természet egy-egy jelenségével, tárgyával, amelyekről közvetlen tapasztalatot szereznek. A kertben végzett munka -kertészkedés- közös tevékenység, közösség alakító-fejlesztő hatású. A létrehozott óvodakertben a gyermekek a rendszeres foglalkozásokon tapasztalatokra épülő ismereteket, tudást szereznek. Szeretnénk elérni, hogy az óvodában szerzett élmények, ismeretek beépüljenek az családi nevelésbe is, a gyógynövények, zöldségfélék használata az egészségmegőrzés érdekében.

 
NEVELJÜNK EGYÜTT PALÁNTÁKAT!

Az Országos Iskolakert-fejlesztési Program tudatosságra és gondoskodásra inspirálja a jövő nemzedékét, hogy odaadással gondozzák a környezetüket és a fenntarthatóság az életük részét képezze. Idén az első óvoda- és iskolakert-átadót Leányfalun tartották.

Az idei évben ősszel adták át az Országos Iskolakert-fejlesztési Programban megvalósult első iskolakertet, valamint vele együtt a program első óvodakertjét is.
Az iskolakert-mozgalmat 2018 őszén karolta fel az Agrárminisztérium azzal a céllal, hogy az iskolakertek gondozása közben a gyerekek megtanulják a természeti környezet helyes és tudatos használatát, a gyakorlatban is kipróbálhatják a tanultakat, és alapvető természettudományos tapasztalatokra tegyenek szert. A Leányfalui Móricz Zsigmond Általános Iskola és a Tündérkert Óvoda gyakorlókertjeinek átadásán a következőképp nyilatkozott a Program nagykövete McMenemy Márk hobbi kertész, vlogger: „Azért tartom fontosnak a kezdeményezést, mert a kertben töltött idő, a növények gondozása nem csak remek kikapcsolódás, de rengeteget tanít arról, hogy miként is kellene együttműködnünk a természettel. Különösen fontos tudatosítani a gyerekekben, hogy milyen közvetlen hatással vannak a környezetükre. Egy jövő létezik csak, egy fenntartható és környezettudatos jövő.” – McMenemy Márk

Az Országos Iskolakert-fejlesztési Program eddigi három ütemében 167 óvoda és iskola vesz részt és legalább 20 000 gyermek érintett a programban. Az iskolakert-hálózatban fontos szerepük van az úgynevezett mentorkerteknek, többek között nyílt iskolakertként fogadják majd az érdeklődőket, a fenntartási időszak öt esztendeje alatt pedig évente egy iskolakerti szakmai műhelynapot is tartanak. A Programot tavaly hirdette meg az Agrárminisztérium, közösen az Iskolakertekért Alapítvánnyal, a Váci Egyházmegyei Karitásszal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK). Nagy István agrárminiszter kiemelte, hogy megnövelték a 2021. január végéig tartó program forrását, amelyből ebben az évben 100 kertet támogat a tárca mintegy 74 millió forinttal, és már óvodakertekre is kiterjesztették a felhívást.

„A nagymértékű túljelentkezés mutatja, hogy a programra nagy igény van, sokan felismerték, hogy a természetben rejlő bölcsesség lehetőségek tárházát tartogatja a gyermekeket nevelők számára.” – Pauliczky Nóra Iskolakertekért Alapítvány elnöke

A programot kidolgozó szervezetek példaértékű szövetsége új taggal bővült, és idén már az Áder János köztársasági elnök által alapított Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány is aktívan segíti a program sikeres megvalósítását, a korábbi saját óvodakert programja során szerzett tapasztalataival, illetve ezen felüli anyagi támogatással.
Iskolakerti Alapozó Alprogram